2024.05.15.

A világon egyre népszerűbb a nekroturizmus, vagy sötét turizmus, amely különböző temetők felfedezését is jelenti. A többszáz éves sírkertek különleges építészeti értéket képviselnek, emellett izgalmas élmény a történelem jelentős személyiségeinek sírjait felfedezni.

Halottak napja alkalmából bemutatunk néhány temetőt, amelyet érdemes turistaként felkeresni.

  1. Párizs, Père-Lachaise temető

A Párizs XX. kerületében található Père-Lachaise temető Franciaország és egyben a világ egyik leghíresebb temetője, évente több százezer turista keresi fel a különleges hangulata miatt. A sírkertet 1804-ben, I. Napóleon idején hozták létre. A temetőben felkereshető többek között Balzac, La Fontaine, Moliére, Chopin, vagy éppen Jim Morrison síremléke is. Aki itt jár, mindenképp keresse fel a magyar vonatkozású síremlékeket is: Frankel Leó, magyar származású francia politikus és Zách János Ferenc 18-19. századi magyar csillagász is itt nyugszik. A temető ingyen látogatható.

Frédéric Chopin, lengyel zeneszerző sírja a Père-Lachaise temetőben.

2. Prága, Régi Zsidó Temető

A prágai Régi Zsidó Temetőt a 15. század közepén alapították, majd 348 éven keresztül temetkeztek ide a helyi zsidó származású közösség tagjai. A hely szűke miatt sok esetben egymás fölé kellett elhelyezni a sírokat. Jelenleg 12 ezer sírkő található a sírkertben, amelyeken tökéletesen megfigyelhetőek a korszak stílusjegyei, a gótikustól a rokokóig. A temető ma már turistalátványosságként funkcionál, belépőjeggyel látogatható.

A prágai Régi Zsidó Temető.


3. San Michele-sziget, Velence

A San Michele-sziget Velence temetője, amelyen eredetileg az 1200-as évektől a kamalduli rend remetéi éltek. A szigetet járványügyi okokból jelölték ki temetőnek a 19. század elején, azóta a velenceiek temetője. Érdekesség, hogy az egyszerű polgárokat 10 év letelte után kihantolják és a csontokat közös sírgödörben tárolják, hogy helyet teremtsenek az új temetésekhez. A temető helyi vaporettó járattal közelíthető meg.

A San Michele-sziget immár 2 évszázada Velence temetője.

4. Noratus Temető, Örményország

A fővárostól, Jerevántól mintegy másfélórányira található Noratus Temető Örményország egyik legizgalmasabb középkori temetője. A legrégebbi sírok a 10. századból származnak. A temetőben többezer faragott sírkő található a kereszténység korabeli jelképeivel.



5. Nekropolisz – Kairó

A Nekropolisz, azaz a Holtak Városa majdnem ezer éven keresztül volt a kairói elit temetkezési helye. A több négyzetkilométeres területen több építészeti remekmű is található, például 13-15. századi mamlúk sírkomplexumok. A Holtak Városa ma egy élő lakónegyed, a város szegénynegyedeként funkcionál, a szultánok nyughelyei között, sok esetben magukban a sírkamrákban élnek a helyiek. A Nekropolisz alapvetően nem turistalátványosság, de kellő körültekintéssel látogatható.

Az egykori sírok között ma gyerekek fociznak. (Kép: www.businessinsider.com)

+ 1: A Fumei úti sírkert

A Fiumei úti sírkert Budapest, és egyben hazánk legjelentősebb temetője. Itt nyugszanak a legfontosabb íróink, költőink és politikusaink. A sírkert ingyenesen látogatható és egy applikáció is segíti, hogy könnyen megtaláljuk például Arany János és Ady Endre síremlékét, vagy éppen gróf Batthyány Lajos mauzóleumát. A Fiumei úti temető tökéletes helyszín egy őszi sétához.

Blaha Lujza sírja.